Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κάρολι Τάκατς: Ολυμπιονίκης και με ένα χέρι

Ήταν από τους καλύτερους σκοπευτές της Ουγγαρίας. Είχε ξεκινήσει μικρός. Έπαιρνε το όπλο του πατέρα του κι… εξολόθρευε τα πουλιά της γειτονιάς. Ο Κάρολι Τάκατς είχε έφεση στη σκοποβολή για να μην αποδεκατίσει τα πουλάκια αποφάσισε να σημαδεύει πήλινους στόχους.

Ήδη το 1938 ήταν πρωταθλητής Ουγγαρίας στη σκοποβολή. Πεδίο δόξης λαμπρό είχε ανοιχτεί. Όμως υπολόγιζε λάθος. Ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ουγγαρία μπλέξει κι αυτή στα γρανάζια του στο πλευρό της Γερμανίας κι Τάκατς ντύνεται στο χακί.

Εκεί σε κάποια άσκηση απασφαλίζει μια χειροβομβίδα. Αποδεικνύεται ελαττωματική. Δεν προλαβαίνει να την πετάξει και σκάει στα χέρια του. Τρεις μήνες προσπαθούσαν οι γιατροί, μάταια, να του σώσουν το δεξί χέρι.

Λογικά ο Κάρολι Τάκατς θα έπρεπε να ήταν ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος στο κόσμο. Όχι μόνο είχε χάσει το χέρι του, αλλά έπρεπε να ξεχάσει και την αγαπημένη του σκοποβολή. Μόνο που η ψυχική δύναμη νικά τις αναποδιές της ζωής.

Ο Τάκατς έμαθε να σημαδεύει με το αριστερό. Κι όπως δείχνουν οι αριθμοί το έκανε καλύτερα από πριν.

Το 1948 στο Λονδίνο στα 38 χρόνια του σημάδεψε σωστά κι έφυγε με το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι. «Εκπλήρωσε το όνειρό του» είπαν οι περισσότεροι. Κι όμως τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Ελσίνκι ο Τάκατς ήταν πάλι εκεί. Νέο χρυσό μετάλλιο κι ένα ρεκόρ. Έγινε ο πρώτος αθλητής στο συγκεκριμένο αγώνισμα που κατακτά δύο χρυσά.


Προσπάθησε και το 1956, αλλά ήταν 8ος . Ήταν 46 χρόνων. Εκεί είπε να σταματήσει, όχι γιατί δεν μπορούσε να συνεχίσει στον ίδιο υψηλό ρυθμό, αλλά για να δημιουργήσει τους διαδόχους του. Εργάστηκε με νέα παιδιά και μέχρι τη στιγμή που έκλεισε τα μάτια του προσπαθούσε να μάθει τα… μυστικά της σκοποβολής στους διαδόχους του.

Συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες
1948 (Λονδίνο): 1ος στο αεροβόλο πιστόλι 25μ (580)
1952 (Ελσίνκι): 1ος στο αεροβόλο πιστόλι 25μ (579)
1956 (Μελβούρνη): 8ος στο αεροβόλο πιστόλι 25μ (575)

{{To 1948 φαβορί στο αγώνισμα ήταν ο Αργεντινής Κάρλος Βαλιέντε. Βλέποντας τον Τάκατς τον ρώτησε με απορία: «Εσύ τι ήρθες να κάνεις;». Η απάντηση του Ούγγρου ήταν κορφτή: «Να μάθω». Στην απονομή ο Τάκατς ήταν στο ψηλότερο σκαλί και στο δεύτερο ο αντίπαλός του με τις απορίες. Κι εκείνη τη στιγμή του είπε: «Φαίνεται ότι έμαθες πολλά…»}}


ΠΗΓΗ: //retrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...